De vroedvrouwen van Zuid-Soedan

 

Nieuwe foto expositie in Vrouw en Vaart: De vroedvrouwen van Zuid-Soedan

 

De succesvolle  expositie  in Vrouw en Vaart van portretten van Turkse homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders gemaakt door Cigdem Yuksel, heeft deze maand plaats gemaakt voor een expositie van portretten van vroedvrouwen uit Zuid-Soedan.

 

De aanleiding hiervoor is een bijeenkomst georganiseerd door HealthNet TPO, die in oktober plaats zal vinden in Vrouw en Vaart.

 

In Zuid-Soedan is de moeder- en kindersterfte schrikbarend hoog. Een meisje heeft meer kans te overlijden door zwangerschap of bevalling, dan om haar schooldiploma te behalen. Slechts 14,7% van de bevallingen wordt begeleid door opgeleid personeel.

 

HealthNet TPO zet zich in om deze situatie te verbeteren. Bijvoorbeeld in Nyamlell, gelegen in het Noorden van Zuid-Soedan. Wanneer vrouwen hier bevallen worden zij vaak bijgestaan door traditionele vroedvrouwen. Deze dames hebben echter geen medische opleiding of andere relevante training gehad.

 

De traditionele vroedvrouwen op de foto’s hebben net een training gehad van HealthNet. Hierdoor hebben zij meer kennis over hoe ze geboortes veilig kunnen begeleiden. Samen met deze prachtige vrouwen werkt HealthNet nu aan het terugdringen van die veel te hoge moeder- en kindersterfte.

 

Meer weten? www.healthnettpo.org