Samen hard (of wat minder hard) lopen

WESTERPOST- Shirley Brandeis 

Osdorp – Overdag werken, ’s avonds naar de sportschool. Het komt er vaak niet van. Oefentherapeut Mensendieck Victorien Barendrecht besloot om voor deze vrouwen vanuit haar praktijk samen met Fysiotherapie Osdorp en Vrouw en Vaart een loopgroep op te richten. Elke maandagavond wordt er sneller en minder snel gelopen. Wie schuift aan en loopt mee?

Het moet wel echt heel slecht weer zijn, wil de groep niet op pad gaan. Maar ook dan gaat de gezamenlijke beweegles door; in de fysiotherapiepraktijk aan de Reimerswaalstraat, het startpunt voor de maandaggroep. Elke week om klokslag 19 uur – na een gezonde, lichte maaltijd is het advies – lopen Carla, Julia, Huliya en hun loopgenoten onder deskundige begeleiding van Yvonne Simons in hun eigen tempo een ronde door de Osdorpse polders en weer terug. “De een wandelt rustig, de ander sneller, weer een ander loopt hard. Maar we blijven bij elkaar,” zegt Yvonne. De lichtgevende hesjes zorgen voor het groepsgevoel én veiligheid. De verschillende niveaus en de prijs (10 lessen voor 10 euro, 15 euro meer voor nieuwe hardloopschoenen) voor de laagdrempeligheid. Niet dat er geen grote doelen zijn, vertelt hardloopcoach Zainab Makhlouf van Be Interactive die op haar beurt de begeleiders van de hardloopgroep begeleidt. “De Mokumse Vrouwenloop op 9 maart is een van de evenementen waarvoor de vrouwen zich kunnen aanmelden. En reken maar dat we ze aanmoedigen dat te doen.” Ook hier ligt de lat niet op het onbereikbare: wandelen of hard lopen kan twee, vijf en zeven kilometer. Voor moeders en dochters is er een 400 meter-loop. Yvonne: “In je eigen tempo, als je de finish maar haalt, zeg ik altijd.” Dat maatwerk, het kijken wat een ieder kan, is waar het om draait. Yvonne: “Van elke deelnemer weet ik wat zij kan en welke eventuele blessures er zijn om rekening mee te houden. Ik laat ze hun grenzen opzoeken en beetje bij beetje verleggen.”

Leuker

Als je maar beweegt, vindt oefentherapeut Victorien Barendrecht, die de loopgroepen opstartte. “Ik begeleid samen met een diëtiste mensen die afvallen. Naast oefeningen en een aangepast eetpatroon is bewegen ontzettend belangrijk. In groepsverband is dat gewoon leuker. Ook haak je minder snel af en geeft het een veilig gevoel, zeker nu het ’s avonds vroeg donker is.” De groep kent inmiddels een goede mix van verschillende leeftijden, nationaliteiten en sportervaring en heeft nog plek voor nieuwe deelnemers. Een keertje proef meedoen is mogelijk. Afwisselen met de Loopgezondheidsgroep – elke woensdagochtend van 10 tot 11 uur, zelfde startpunt – is ook mogelijk. Deze groep loopt ook nog eens voor het goede doel. De vrijwillige bijdragen van de deelnemers gaan naar Stichting De Opkikker.

Pindakaas

Elke week lopen heeft resultaat bij de deelneemsters, zien zowel Zainab, Yvonne als Victorien. Een kort sprintje hier, een tikkeltje sneller daar en sommigen hebben nog wat kilo’s gewicht verloren sinds de start. Samen opwarmen, samen hard of minder hard lopen, samen oefeningen doen onderweg voor de afwisseling en samen afkoelen levert wat op. Wie mee wil doen, kan zich op maandagavond om 18.50 uur melden bij de fysiotherapiepraktijk aan de Reimerswaalstraat 5. Tip voor een maaltijd die niet te licht is en niet te zwaar valt: een paar boterhammen met pindakaas. meer info: www.fysiotherapieosdorp.nl