Visible Faces in Vrouw en Vaart

De tentoonstelling Visible Faces is de gehele maand november te zien in Vrouw en Vaart. De tentoonstelling toont portretten van Turkse homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders waarmee journalist Cigdem Yuksel de zichtbaarheid van Turkse LHBT’ers bevordert en het taboe binnen de Turkse gemeenschap over dit onderwerp aankaart.

Homoseksualiteit is binnen de Turkse gemeenschap nog altijd een gevoelig onderwerp waar men nauwelijks over spreekt. Zowel in Turkije als in Nederland komt de homo-emancipatie binnen deze groep moeizaam op gang. Nog altijd verschijnen er in de Turkse media berichten over eerwraak, mishandelingen en discriminatie jegens homo’s en transgenders. De acceptatie van homoseksualiteit is nihil en praten wordt er niet gedaan. Niet alleen in Turkije maar ook in Nederland ontbreekt het aan dialoog onder Turken. Angst voor sociale veroordelingen en verstoting dwingt Turkse LHBT’ers vaak tot een dubbelleven waarin ze worstelen met cultuur, religie en tradities.

Middels deze reeks portretten uit Amsterdam en Istanbul wordt er voortgeborduurd op de discussie die is ontstaan in de Turkse gemeenschap na de participatie van de Turkse boot aan de Gay Pride vorig jaar. Om het taboe te kunnen doorbreken moet deze discussie voorgezet worden, immers iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn, ongeacht seksuele voorkeur, religie en cultuur.

De portretten tonen moed van Turkse homo’s, lesbiennes, biseksuelen die openlijk uitkomen voor hun geaardheid. Dit is nieuw en bemoedigend voor andere jonge Turkse (maar ook Marokkaanse) homoseksuelen die steun zoeken in hun proces om uit de kast te komen.