Jubileumprogramma

Emancipatiecentrum Vrouw en Vaart bestaat 10 jaar. Het jubileumjaar wordt op 10 oktober geopend met een bijzondere bijeenkomst voor bezoekers en deelnemers aan activiteiten. Vrouwen die in de afgelopen 10 jaar iets gedaan hebben bij Vrouw en Vaart zijn ook welkom. Samen met Terugspeel Theatergroep ERBIJ HOREN uit Amsterdam Noord worden herinneringen opgehaald. En er wordt gezongen met het programma “Zingen met Yinske”. Het programma begint om 09.30 uur en eindigt om circa 12.00 uur.

Deze eerste bijeenkomst draagt de naam “Vrouwen op Visite: Samen zijn in 10 jaar Vrouw en Vaart.” Het is het begin van een tien maanden durend programma met  belangwekkende thema’s: Heilige huisjes, Spiritualiteit, Kunst en cultuur, and Werk, Familie, Een leven lang leren, Sport en gezondheid, De buurt Nieuw-West en de Toekomst.

Vrouw en Vrouw, onderdeel van SEZO, biedt nu 10 jaar lang een uitgebreid programma-aanbod op gebied van creatie, educatie, (op)voeding en sport en beweging. Er is ook een eigen educatieve tuin, de Groene Vaart, die door vrouwen wordt onderhouden. Meer dan 100 vrijwilligers zijn verbonden aan Vrouw en Vaart. Veel activiteiten vinden in de wijken en buurten plaats en worden samen met andere vrouwencentra en de Huizen van de Wijk georganiseerd.

De afgelopen jaren heeft Vrouw en Vaart veel aandacht besteed aan sport en beweging voor vrouwen in Nieuw-West. Menig wandel- en hardloopgroep kent zijn oorsprong in Be Interactive van Vrouw en Vaart. De methode die Vrouw en Vaart hierbij hanteert, is erkend door het RIVM Centrum Gezond en wordt onder meer financieel ondersteund door het Stadsdeel Nieuw-West, Women Win, Het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB) en het Oranjefonds. Be Interactive ontving in 2010 het Appeltje van Oranje.

Samen met Stadsdeel Nieuw-West en Ymere bracht Vrouw en Vaart het programma de Buurt in Beweging in Nieuw-West. Ook zorgde Vrouw en Vaart voor een stevige basis van een netwerk van BuurtBeweegCentra in Nieuw-West dat onder meer mogelijk is gemaakt door het Agis Amsterdam Gezondheidsfonds. Ook de Ladies Ride, het fietsevenement voor vrouwen in Nieuw-West, wordt door Vrouw en Vaart en het stadsdeel verzorgd. Het maakt deel uit van het programma ”Ik Fiets” van Leontien van Moorsel.

Vrouw en Vaart biedt veel meer dan alleen maar sport. Vrouwen kunnen in het centrum ook terecht met hun zorgen en vragen over bijvoorbeeld schulden, werk, opleidingen en opvoeding. Ook voor vrouwen die hun netwerk willen vergroten of vrijwilligerswerk willen doen, is Vrouw en Vaart de plek. Binnenlopen kan tijdens de openingstijden. Een Like op Facebook wordt beloond met actuele berichten in de eigen tijdlijn.