In augustus 2021 is de vrouwenalliantie Samen Sterk met Werk van start gegaan. Deze alliantie is door de Gemeente Amsterdam geselecteerd om gendergelijkheid in werk te bevorderen in de hele stad.

Wij zijn Buurvrouwennetwerk Gaasperdam, stichting Malak, stichting Prachtvrouw, Vrouw en Vaart en Vrouwen Vooruit. We kennen elkaar al lang en weten vrouwen in de haarvaten van de stad te bereiken. Samen met de landelijke innovator Diversion realiseren we meer impact voor vrouwen in heel Amsterdam. Volg je ons al op Facebook en LinkedIn?

 

 

 

Waarom deze alliantie.

Ondanks positieve ontwikkelingen de afgelopen decennia, hebben vrouwen minder vaak betaald werk dan mannen. Ook is de verdeling van arbeid en zorg tussen vrouwen en mannen scheef. Hierdoor zijn vrouwen minder vaak economisch zelfstandig dan mannen.

Het bevorderen van arbeidsparticipatie van vrouwen is een direct middel om deze economische zelfstandigheid te vergroten. Dit kan schulden en armoede voorkomen, maakt vrouwen minder kwetsbaar voor seksueel en gendergerelateerd geweld en vergroot hun eigenwaarde, autonomie en keuzevrijheid. Door te investeren in de kansen voor vrouwen en moeders worden ook andere sociaal maatschappelijke problemen voorkomen. Daarnaast zijn de talenten natuurlijk een belangrijk arbeidspotentieel voor de samenleving.

 

'Zes jaar geleden ben ik getrouwd en vanuit Turkije naar Nederland gekomen. Ik had mooie wensen en dromen voor de toekomst, totdat ik de eerste klap van mijn man kreeg. Het werd erger en erger, en uiteindelijk belandde ik in een opvanghuis.

Voordat ik bij Vrouw en Vaart terechtkwam, voelde ik mij hopeloos, somber en wanhopig. Daar werden mijn ogen geopend en kon ik beginnen om aan mijn toekomst te werken.

De afgelopen drie jaar heb ik aan allerlei lessen en trainingen meegedaan. Ook deed ik veel vrijwilligerswerk. Onder andere de kinderopvang, catering en achter de receptie. Ik heb inmiddels mijn inburgeringsdiploma gehaald. Ik heb mijn mbo-diploma Hospitality gehaald en ben nu bezig met een nieuwe opleiding Brood en Banket.

Naarmate ik beter werd, begon ik anderen te helpen. Nu ben ik ambassadeur van de alliantie en kan ik een voorbeeld zijn voor andere vrouwen.

Ik voel mij sterker en vrijer. Eindelijk kan ik weer ademen.'

 

Dit is wat we de komende tijd gaan doen.

  • Empowerment trajecten organiseren in de buurt, waarbij de deelnemers vaardigheden en kennis opdoen die hen in staat stelt te participeren op de arbeidsmarkt of om vervolgstappen in die richting te zetten.
  • Rolmodellen opleiden om als ambassadeur aan de slag gaan. Zij bieden andere vrouwen hoop en geven vertrouwen.
  • Kennissessies van Diversion volgen, waarbij we on the job onze methodieken delen, verbeteren en overdraagbaar maken.
  • De ontwikkelingen, resultaten en verhalen van de vrouwen met jou delen. We nodigen je graag uit om Samen Sterk met Werk te volgen op Facebook en LinkedIn