De Buurtsportcoach met schroefboormachine

De Buurtsportcoach met schroefboormachine

Marcel Kick is de enige man die werkzaam is bij Vrouw en Vaart. Marcel, één van de twee buurtsportcoaches die zich richten op Slotermeer in Nieuw-West, vindt het niets bijzonders. “Ik pas me eenvoudig aan, maar deze omgeving is wél heel bijzonder. Vrouw en Vaart is echt een plek waar je gezien wordt en ervaringen kunt delen. Ook ik maak hier contact. Maar mijn professionele uitdaging als buurtsportcoach is om juist in contact te komen met mannen en hen te laten bewegen en sporten. De principes van Vrouw en Vaart hanteer ik hierbij ook: contact maken en zorgen dat mensen zich op hun gemak voelen en welkom zijn.”

De veelzijdigheid van Marcel geeft volop mogelijkheden om in contact te komen met anderen. Hij speelt Djembé, schrijft gedichten en is CIOS sportleraar. Afkomstig uit een voetbalgeslacht speelde hij zelf in de jeugd van Ajax. Na zijn studie werd hij tennisleraar. Met evenveel plezier oefende hij zijn hobby houtbewerking uit en besloot de opleiding scheepstimmerman te volgen. Hij maakte van zijn hobby zijn beroep maar solliciteerde na 10 jaar succesvol op de vacature Sportscout vanuit Sport Osdorp en Comiwel. Later werd hij combinatiefunctionaris en zette voorzichtig een eigen onderneming op. En toen kwam de vacature Buurtsportcoach op zijn pad.

Samen met collega buurtsportcoach Hanneke de Boer van Vrouw en Vaart ziet hij graag dat bewoners in Slotermeer een gezonde leefstijl hanteren door middel van beweging, voeding en plezier. Juist hier, omdat onderzoek heeft aangetoond dat in Slotermeer het minst bewogen wordt ten opzichte van andere delen van Amsterdam. Hanneke richt zich op vrouwen en Marcel op mannen. De combinatie is krachtig. Ervaringen worden gedeeld en via vrouwen worden mannen bereikt en andersom.

De echte sleutel van succes is volgens Marcel het leggen van verbindingen tussen organisaties. De buurtsportcoaches zijn na vier maanden wel bekend bij Vrouw en Vaart, de fysiotherapiepraktijken, de diëtisten, het mannencentrum, de Moskee en Huizen van de Wijk De Honingraat en het Pluspunt. “Met deze organisaties ontplooien we initiatieven. Bij die activiteiten neem ik ook stagiaires mee. Zij kunnen zorgen voor continuïteit van een groepsactiviteit, terwijl ik de passant ben. Want even later geef ik bijvoorbeeld op het Cruyffcourt ook tennisles. En soms word je dan enorm verrast wanneer iemand spontaan de hele week met zijn dochter heeft geoefend. Inspireren gaat boven motiveren. Het uitlenen van een paar tennisrackets kan al voldoende zijn.”

Toch focust Marcel zich niet te veel op sport. Hij wil eerst in contact komen met de bewoners en vragen wat zij eigenlijk willen. Daaruit blijkt onder meer dat de buurt en een vereniging als twee verschillende zaken gezien worden. “Voor mensen met een andere culturele achtergrond is de verenigingscultuur onbekend en een barrière. Een fysiek hek om een sportvereniging is letterlijk een barrière. Hetzelfde geldt in buurten. De Burgemeester de Vlugtlaan en bijvoorbeeld het Gerbrandypark kunnen ook als hekken gezien worden. Daar ga je niet overheen om bijvoorbeeld te sporten. Als buurtsportcoach moet je echt naar de mensen toe en in hun buurtje wat gaan doen. Eerst contact leggen, je echt verdiepen, oprecht geïnteresseerd zijn voordat je het ergens over kunt hebben.

Bij Vrouw en Vaart wordt gekeken naar capaciteiten, mogelijkheden en talenten. Dat heeft Marcel zelf ook ervaren toen hem werd gevraagd om meubels te maken voor de moestuin van Vrouw en Vaart. Als scheepstimmerman kon hij natuurlijk geen nee zeggen maar deed het toch. Want, hij wilde dat de vrouwen zelf die meubels gingen maken. “Samen met Ruta, ook ondernemend en creatief, hebben we het idee vorm gegeven. Ik wilde de vrouwen wel leren omgaan met een schroefboormachine. En zo hebben we in het atelier van Stichting Collusie met vier vrouwen compostbakken voor de moestuin gemaakt.”

Als Buurtsportcoach is Marcel op zoek naar meer ideeën en suggesties om te verbinden. Daarnaast zijn ook stagiaires MBO en HBO van harte welkom om contact op te nemen.