Hamida viert 20 jaar bij Vrouw en Vaart

Van 2003 tot 2023 in ontwikkeling

Hamida viert – net als Vrouw en Vaart zelf – haar 20 jarig jubileum

‘Vrouw en Vaart heeft me ontwikkeld tot de vrouw die ik nu ben, omdat ik kansen kreeg die ik heb benut.’

 

Nog voor Vrouw en Vaart op 10 oktober 2003 van start ging, liep Hamida Lamrabti het emancipatiecentrum aan de Pieter Calandlaan in Nieuw-West binnen met de vraag of er een baan voor haar was. Een betaalde baan was er niet, maar wel vrijwilligerswerk vergezeld van de opmerking ‘Je weet nooit waar vrijwilligerswerk toe kan leiden.’ Zo startte Hamida als vrijwilliger bij de kinderopvang. En dit jaar viert zij – net als Vrouw en Vaart zelf – haar 20-jarig jubileum.

 

Hoe ging jouw reis van vrijwilliger naar een betaalde baan bij Vrouw en Vaart?

‘Na een paar maanden als vrijwilliger te hebben gewerkt bij de kinderopvang kwam er een plek vrij bij de receptie, wat veel beter bij mij paste. Ik had het naar mijn zin als vrijwilliger bij de receptie, ook omdat ik handig ben met administratieve zaken en de computer. Na 2,5 jaar kreeg ik een betaalde baan van 12 uur aangeboden: de coördinatie van de conversatielessen. De uren breidden zich daarna uit met allerlei projecten zoals het Equality project en het spreekuur. Na 20 jaar heb ik het nog steeds naar mijn zin bij Vrouw en Vaart: nu ben ik praktijkbegeleider bij de Hospitality opleiding, werk nog steeds voor het informele taalaanbod, ben het aanspreekpunt voor de taalvrijwilligers en werk bij het Buurtteam, voor onder andere participatie vragen bij de WegWijsSalon. En bij Vrouw en Vaart zijn we heel flexibel: we doen alles met ons allen, dus er komen ook vaak andere taken voorbij.’

 

‘Je ziet de dames groeien, vanaf het moment dat ze binnenkomen totdat ze hun allereerste diploma halen.’

 

Waar ben je het meest trots op?

‘Op de Hospitality opleiding. Je ziet de dames groeien, vanaf het moment dat ze binnenkomen totdat ze hun diploma halen. Ik vind het mooi om daar onderdeel van te zijn. Veel vrouwen komen hier met een instelling van ‘ik kan het niet’, ‘het is te moeilijk’, ‘ik begrijp het niet’ of ‘het is te lastig om een opleiding met de opvoeding te combineren’. Als je 1-op-1 gesprekken voert, duidelijke uitleg geeft en laat zien dat er altijd mogelijkheden zijn, dan gaan veel vrouwen er toch voor. En het is ook belangrijk dat wij ervoor gaan en flexibel zijn: laat een moeder bijvoorbeeld van 8:30-14:00 uur stage lopen, zodat ze er voor de kinderen kan zijn.’

 

Heb je veranderingen gezien in de afgelopen 20 jaar?

‘Het verschil tussen toen en nu is ten eerste het pand: ‘We startten in een heel oud pand, met een receptie, kantoor en 2 lokalen. Boven was een sportzaal, waar we, naast de gewone lessen als aerobics, ook vrouwen leerden fietsen. Dat pand is een verschil met waar we nu zitten, de locatie nu is een vijf sterren locatie!

Een ander verschil is dat er eerst veel dezelfde groepen kwamen. Nu bereiken een veel meer diverse groep vrouwen, met heel veel verschillende achtergronden en leeftijden.

Een derde punt is dat we er eerst vooral waren voor ontmoeting en activering. Dat doen we nog steeds voor vrouwen die hun eerste stap zetten. Maar we bieden nu veel meer, zoals mbo opleidingen en trainingen gericht op creatieve en persoonlijke ontwikkeling. Ook trainen we nu vrouwen die hier deelnemer waren om zelf trainer worden.

 

Wat betekent Vrouw en vaart voor jezelf en andere vrouwen?

‘Vrouw en Vaart betekent heel veel voor mij. Het heeft me ontwikkeld tot de vrouw die ik nu ben, omdat ik kansen kreeg dit ik heb benut. Zo ging ik van alleen een middelbare schooldiploma naar een prachtige baan hier. Ik heb hier kansen gekregen, gepakt en niet meer laten gaan. Voor de vrouwen die net als ik echt verder willen komen in het leven is Vrouw en Vaart dé plek om je verder te ontwikkelen. En veel vrouwen die hier komen zien dan ook dat er veel kansen voor ze zijn. ’