Amazigh Nieuwjaarsviering

Een verslag van Marion Jonk / Lid denktank Vrouw en Vaart

Het sprak zich al een tijdje rond binnen Vrouw en Vaart: ‘Najat Aatabou treedt op tijdens het Amazigh Nieuwjaarsconcert in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam op zaterdag 14 januari. Hier MOETEN we bij zijn!’

Nou, dat is in goede handen bij Zainab. Met al haar contacten en doorzettingsvermogen kreeg zij het voor elkaar om kaarten te reserveren voor (jawel) een flink gereduceerd bedrag bovenop de stadspaskorting zodat alle vrouwen die het concert wilden bijwonen ook daadwerkelijk konden gaan. Het kostte haar een paar avonden bellen en vooral veel vrouwen persoonlijk aanspreken maar uiteindelijk waren alle kaarten verkocht.

Voor het eerst werd dit jaar het Amazigh Nieuwjaar, waarvan de teller op het jaar 2973 staat, naast Den Haag ook in Amsterdam gevierd. Stichting Marmoucha, bij ons allen zeer bekend, is de organisatie die het concert voor de 12e keer organiseert. De zaal kwam al flink in stemming met het optreden van Mimoun Rafroua en het Marmoucha Orchestra. Tijdens de pauze zinderde het nog meer in de zaal. Najat Aatabou zou bijna optreden.

Najat is een zeer geliefde Marokkaanse zangeres, tekstschrijver en componist, en is voor veel vrouwen een voorbeeld niet alleen vanwege haar prachtige stem maar vooral ook hoe zij met veel moed en doorzettingsvermogen haar leven zelf in handen heeft genomen.

Als tekstschrijver en zangeres van het levenslied schetst zij een eerlijk beeld van de Marokkaanse vrouw, ze is erop uit de rechten van vrouwen te verbeteren. Ze bezingt netelige kwesties en gaat de confrontatie aan met heersende opvattingen. Ga op zoek naar een ander (Shoufi Ghirou) gaat over vrouwen die een liefdesrelatie hebben met een getrouwde man, terwijl in Marokko het hebben van zo’n relatie strafbaar is. Ze schrijft en zingt over overspel, ontrouw en huiselijk geweld, over zwangere meisjes die door hun vriendje verlaten worden, over ouders die hun kinderen onder alle omstandigheden zouden moeten steunen.

Reden te meer om deze Diva persoonlijk te ontmoeten.

Ook dat werd geregeld. Vlak voor het optreden togen zo’n 50 vrouwen en mannen backstage om samen met Najat op de foto te gaan. Dat de zaal moest wachten vond niemand een probleem 😉

Het optreden was een geweldig succes. Er werd met elkaar gedanst, meegezongen, veel foto’s en selfi’s gemaakt en… de familie thuis en Marokko kon ook meegenieten want de telefoonlijnen stonden de hele avond open!!!

Hieronder uitspraken van vrouwen over de avond

 1. Ik ben zo blij dat ik hier ben, ik ben nog nooit in mijn leven naar een concert geweest, laat staan deze.
 2. Najat is mijn idool!
 3. Ik zag haar alleen op TV, nu heb ik zelfs een foto met haar, nooit gedacht dat het zou gebeuren!
 4. Haar lied over de modawana (familiewet gelijke rechten tussen man en vrouw ) vond ik het mooiste!
 5. Ik voel mij veel beter, nu. Ik wil vaker naar een concert gaan.
 6. Ik wist niet dat  sommige Marokkanen 13 januari het nieuwe jaar vieren. Ik dacht 1 januari.
 7. Ik ben blij dat ik een foto met Najat heb. Ik laat het aan de hele familie zien.
 8. Mooi, dit wil ik volgend jaar ook doen. We hadden veel plezier met elkaar.
 9. Ik heb met alle liedjes mee gezongen en gedanst.we hadden veel plezier.
 10. Het was leuk om te zien dat iedereen meezong.
 11. Twee jaar geleden heb ik iets meegemaakt, ik  had geen zin in het leven meer. Maar nu weet ik dat er nog meer vrouwen zijn die het moeilijk hebben. Door plezier met elkaar te maken, krijg je weer zin in het leven.
 12. Na vanavond ga ik vaker met andere vrouwen naar een concert.
 13. Ik ben geen grote fan van Najat, maar zij heeft een verdrietig verhaal. Omdat zij wilde zingen, werd zij uit huis verjaagd. Door familie. Maar zij is sterk. Zij is een voorbeeld voor veel vrouwen
 14. Alle liedjes van Najat zijn bekend, van vroeger. Wie kent ze niet?
 15. Najat is sterk en krachtig net als haar stem.
 16. Veel mooie mensen ontmoet en plezier beleefd.
 17. Samen hebben we gezongen, gedanst en genoten!
 18. Meezingen en meedansen. Zitten was geen optie.

Veel dank aan stichting Marmoucha voor het doneren van de gereduceerde kaarten en uiteraard aan onze geweldige Zainab voor de organisatie!!

Najat Aâtabou groeide op in een groot gezin, met vijf broers en vier zusters. Hoewel ze ervan droomde advocaat te worden, nam haar levensweg een onverwachte wending. Zingen was haar grote hobby. ’s Avonds klom de rebelse jonge vrouw stiekem uit haar slaapkamerraam om te zingen op bruiloften en schoolfeesten. Op één zo’n feest nam een toeschouwer haar gezang op op een cassettebandje. De clandestien opgenomen en illegaal verspreide cassettebandjes werden goed verkocht; met het liedje J’en ai marre (Ik ben het zat) choqueerde Najat Aâtabou heel Marokko. Haar familie kwam erachter en accepteerde het niet, ze zou haar familie te schande hebben gemaakt. Haar broers dreigden haar te vermoorden, haar familie wilde geen contact meer met haar. Najat kon nergens heen en besloot te vluchten, ze ging naar de winkel in het dorp waar de illegale cassettes werden verkocht. Juist die dag stapte er een producent de winkel binnen, hij had de cassette gehoord en was op zoek naar de zangeres. Hij vroeg haar hem te vertrouwen en stelde voor dat ze met hem meeging naar Casablanca. Aâtabou had geen keus, maar het bleek haar redding. Ze ontvluchtte haar geboortedorp en leefde drie jaar ondergedoken in Casablanca. In 2006 heeft ze 25 albums op haar naam staan en is een gevierde ster in de gehele Arabische wereld, ook in het Westen is ze zeer geliefd in de Marokkaanse gemeenschap, met name in Frankrijk, België en Nederland. Na drie jaar in Casablanca werd het contact met haar familie hersteld.