Het gesprek: Immacula & Dagmar

Dagmar Verhulst is sinds mei 2020 praktijkbegeleider Hospitality bij Vrouw en Vaart (V&V). De Hospitality-opleiding wordt in samenwerking met  ROC en WPI gegeven. De opleiding start twee keer per jaar, in januari en september, en duurt een jaar. De studenten krijgen een keer per week les en 16 uur praktijk (waar mogelijk onder de huidige omstandigheden).

Daar wilden we meer over weten. Lees hier het gesprek met Dagmar en studente Immacula.

Immacula: ‘De opleiding is goed. Ik ben begonnen in september. Het gaat uitstekend en ik ben er blij mee dat ik zo een opleiding kan volgen. Ik heb al stage gelopen bij Vrouw en Vaart, bij Zoubida (red: collega V&V o.a. catering). Toen heb ik theezakjes leren vullen.’

Dagmar: ‘De theezakjes van het kerstpakket.’

Immacula: ‘Mijn klantmanager heeft mij gebeld en zei dat ik naar Vrouw en Vaart moest gaan. Toen heb ik de directrice (red: Marlijn van de Pol) ontmoet. Zij zei dat ik mee kon doen met de Hospitality-opleiding en heeft mij uitgelegd wat het is. Toen heb ik een afspraak gemaakt met de docent, Dagmar. Ik vind het goed dat ik in actie ben gekomen en de opleiding ben begonnen. Zo kom ik in contact met mensen.’

Immacula kijkt Dagmar breed lachend aan en vervolgt: ‘Ik ben heel blij. Ook met Dagmar en mijn klasgenoten. Het is een hele leuke groep.’

Op de vraag wat het leukst is aan de opleiding reageert Immacula weer met een grote glimlach: ‘Hospitality is heel breed. Ik leer beter Nederlands, hoe ik later kan werken bij een restaurant of een café. Of zelfs bij Vrouw en Vaart! De opleiding duurt een jaar.’

Dagmar: ‘Voor de zomervakantie ben je klaar. De eerste examens zijn al eind maart. Het laatste beetje van de opleiding is in mei en dan krijg je in juni je diploma.

Het fijne van de opleiding is dat we bij iedere student kijken wat het beste is en dat het soms kan uitlopen. Vorig jaar hadden we een student die in de zomervakantie nog wat dingetjes kon afronden en in september het diploma kreeg. Vaak doen we de diploma-uitreiking pas na de zomervakantie, zodat iedereen aanwezig is.’

Immacula: ‘Ik dacht: je woont al zo lang hier en je hebt geen diploma, maar nu werk ik hard daarvoor en ga ik naar school. Ik vind leren heerlijk.’

Dagmar voegt toe: ‘En rekenen, daar ben je heel goed in.

In het begin (red: voor de tweede lockdown) hebben de studenten stage gelopen bij het Sloterplasfestival, toen er nog wat mogelijk was in september. Immacula en haar klasgenoten hebben toen heel goed geholpen met het uit elkaar houden van de festivalbezoekers en tellen hoeveel mensen er binnen waren. De studenten waren toen net twee weken begonnen met de opleiding en mochten meteen aan de slag. Het was heel leuk om mee te helpen. Ze kregen een hesje met ‘anderhalve meter afstand’ erop en vertelden de bezoekers wat wel of niet mocht, dat ze afstand moesten houden en waar ze hun handen konden desinfecteren. Het was een hele leuke dag. Door corona zijn er nu niet zoveel stagedagen, dus dat is minder leuk.’

Immacula beaamt dit: ‘Ja, door corona kan er niet zoveel, maar ik heb zin om stage te lopen. Ik vind het heel erg jammer.’

Dagmar: ‘Dit is eigenlijk een praktijkopleiding waar je heel veel in de praktijk leert, maar nu hebben ze vooral veel uit een boek geleerd. Dat is heel jammer.

Het is heel lang, heel lastig geweest om stages te regelen voor de studenten. Maar de laatste tijd gaat het steeds beter. We hebben een leuke samenwerking met een vrijwilliger die een opleiding doet tot praktijkdocent (red: vrijwilliger V&V Stephan Siegertsz) en een keer per week helpt hij de klassen met praktijklessen. En vorige week hebben we bijvoorbeeld een praktijkdag georganiseerd. De docenten van het ROC hadden toen een studieweek en waren er dus niet. Toen hebben we de studenten in drie groepen verdeeld: een groep heeft samen met Zoubida pizza’s en broodjes gemaakt, de groep waar Immacula in zat heeft fruitsalade en soep gemaakt en de derde groep heeft een coronaproof restaurant ingericht. Daarna hebben we op anderhalve meter afstand met elkaar geluncht. Toen konden de studenten dat wat ze soms alleen uit de boeken leerden, in de praktijk omzetten. Dat was een geslaagde dag. We moeten met de docenten kijken of we dit nog een paar keer kunnen doen.

Dagmar begon vlak na de eerste lockdown bij V&V. In september startte ze met haar eerste eigen klas en werd meteen met de realiteit geconfronteerd toen Nederland in oktober de tweede lockdown in ging: ‘Ik heb veel gesprekken gehad met bedrijven over stageplekken voor de studenten, maar dat ging op een gegeven moment allemaal niet door. Dat was wel even slikken. Toen moest ik op zoek naar een andere richting. In een tijd dat niks meer kon, had ik in ieder geval wel allemaal leuke mensen om me heen, want de groep is ontzettend fijn.

Als het lukt dan kunnen we de opleiding ook in een ander deel van Nieuw-West aanbieden, omdat het echt heel goed werkt. Er is een goede doorstroom naar werk, maar ook naar een vervolgopleiding, zoals het Wijkleerbedrijf dat ook hier bij V&V is. En er is bijvoorbeeld iemand doorgestroomd naar niveau 2 Banket. Het is een mooie opstap naar iets anders.’

Immacula: ‘We krijgen Nederlands, rekenen en Burgerschap. En Hospitality, natuurlijk. Ik krijg huiswerk en als ik iets niet weet dan krijg ik hulp van Wing Yin Chan  (red: stagiaire social work). In het begin vond ik het heel eng, maar nu ben ik het gewend. Vooral praten met andere mensen vond ik moeilijk. Hier bij V&V moet ik met iedereen praten en dat gaat nu steeds makkelijker.’

Dagmar: ‘En je hebt geleerd met de computer om te gaan. Op je telefoon kun je alles, maar de pc durfde je niet eens aan te raken.’

Immacula: ‘Ja, dat is waar. Ik wist niet hoe het moest en ik vond het niks voor mij. Maar ik wil het nu wel leren.’

Dagmar: ‘Dat is een hele goede eigenschap van Immacula. Ze was er echt bang voor en wilde de pc niet eens aanzetten, maar nu gaat ze naar computerles. Zij woont hierboven en vond het ook heel spannend om naar V&V te komen. Maar ze blijft toch komen en ze vindt het steeds leuker.’

Immacula: ‘Ik ben erg blij dat ik lessen kan volgen bij het ROC. Andere vrouwen moeten ook de opleiding volgen. Het is echt goed. Ik neem het ook heel serieus en ik houd echt van leren.

Dagmar sluit af: ‘De opleiding is trouwens ook voor mannen, vanuit Daadkr8 krijgen we ook kandidaten.

Ik ben heel blij dat ik dit mag doen en de diversiteit is heel fijn. De oudste studente is een Marokkaanse mevrouw van 60 jaar en de jongste is een Eritrese van 27 jaar. Het is heel leuk om te zien hoe iedereen zich verder ontwikkelt in een jaar.’

Wij wensen Dagmar, Immacula en de andere studenten van de Hospitality-opleiding heel veel succes en een mooie afsluiting van het schooljaar 2020-2021!