” De wereld ligt voor u open!” Vrouwendag 2013

Nieuw-West

Om samen internationale  Vrouwendag te vieren verzamelen honderden vrouwen en enkele mannen
zich in theater de Meervaart. Wethouder Jesse Bos kwam de dag openen met persoonlijk verhaal.

Er zijn al veel stappen vooruit gemaakt.
Haar grootmoeder  was onderwijzeres en moest toen zij trouwde stoppen met werken.”Zo was dat in die tijd” vertelde Jesse Bos in een goed gevulde blauwe meervaartzaal. Haar moeder maakte het anders mee. Goed opgeleid maar toch: “ Ze stopte toen ze trouwde,  kreeg kinderen en werd`de vrouw achter de man` in het bedrijf van mijn vader. Dat deed je toen gewoon zo.” Hoe anders was het voor haar generatie, net na de oorlog geboren.

Jesse Bos had alle kansen van de wereld en ging na een jaar Amerika terug in Nederland politicologie studeren, waarbij wel gezegd moet worden. Dat deze studie in die tijd ( jaren zestig) slechts enkele studenten telde.”Dat was toen niet iets voor vrouwen, kennelijk”. En hoe is het tegenwoordig? Bos: `mijn dochters zijn volop bezig een balans te zoeken tussen gezin eigen carrière en partner met carrière.

Dat is niet makkelijk.”Nee zei de dag presentatrice Jennifer Meyer.”we zijn nog niet klaar met  de emancipatie.”Ja er is met de jaren meer gelijkheid voor mannen en vrouwen gekomen, zorgtaken zijn -beter- verdeeld , maar van economische zelfstandigheid van alle vrouwen is nog geen sprake.”we moeten het samen doen!” Riep Jesse Bos.” Samen werken aan emancipatie!” en dat gaat lukken stelde ze. Al die vrouwen, al die kracht. Vandaar het thema sterk in Nieuw-West`. En die kracht mochten de vrouwen ontwikkelen of laten zien tijdens de verschillende workshops die er in de Meervaart werden gehouden.
in de zaal met het bordje `Persoonlijke ontwikkeling` op de deur werd gezamenlijk gekeken naar wie je bent , wat je wil en wat je dromen en drempels zijn. Achter de deur van `Participatie` vertelde Fatima Sabah haar eigen participerende verhaal en vertelde de luisteraars haar en elkaar het hunne.
Swingen deden de dames bij `Gezondheid en Bewegen` waar Zumba en Tae op progamma stonden en – om er nog maar een te noemen van vele –  bij `Meer met minder` werd een plan gesmeed om zonder geld te diensten te ruilen met buurtgenoten . Daarvoor vast in de loop van het meer.
Tussen het ochtend- en middagprogramma in werd er samen gegeten en gezongen en mee gedaan in het interactieve theatershow van Inconcreto. Ook de mannen sloten aan, want naast alle Huizen van de wijk, de vrouwencentra en vrijwilligerscentrale was ook mannencentrum daadkr8 betrokken bij de organisatie. En gingen zij graag met de vrouwen in gesprek over emancipatie. Jesse Bos  was blij een gemêleerd publiek te zien deze dag, want naast de mannen waren onder de vrouwen alle leeftijdsgroepen en afkomsten vertegenwoordigd.  Met een wethouderlijken aanmoediging – “ de wereld ligt voor u open”- Maakten zij een gezellige Vrouwendag van.

Shirley Brandeis ( Westerpost)