De ijzeren vogel

Huwelijk “Het eerste jaar waren we vreemden voor elkaar”

Documentaireserie. De ijzeren vogel, zo noemden de vrouwen van de eerste generatie Turkse en Marokkaanse gastarbeiders het vliegtuig dat hen naar Nederland bracht. Deze vrouwen krijgen een gezicht en een stem. Zij vertellen openhartig het unieke verhaal van hun leven. Over de grote verschillen tussen ‘hier en daar’ en wat hen in het leven geluk en ongeluk heeft gebracht. Ontroerende verhalen waarin ook de liefde een belangrijke rol speelt. Bijvoorbeeld in de relatie tot hun echtgenoten die vaak andere mannen waren geworden in de jaren dat ze al in Nederland waren.

Aflevering Huwelijk: deze vrouwen kwamen later naar Nederland met hun mannen, en de hereniging pakte niet altijd goed uit. Vaak was de man in Nederland een vreemde geworden, wat leidde tot grote conflicten in het huwelijk en de opvoeding van de kinderen. De vrouwen stonden er letterlijk en figuurlijk alleen voor.

Vrijdag 2 November 2012
Vrouw en Vaart
President Allendelaan 733
9.00 inloop
9.30 film en nagesprek
12.00 einde